"Tojota" i BMW zajedno prave ekovozilo?

Bez autora
Nov 28 2011

Japanski proizvođač automobila "Tojota" vodi razgovore sa nemačkom kompanijom BMW o saradnji u proizvodnji ekoloških automobila. U okviru tog sporazuma nemačka kompanija bi isporučivala dizel motore za "Tojotina" vozila, dok bi "Tojota" podelila svoju tehnologiju za proizvodnju hibridnih automobila.To bi bilo drugo "Tojotino" povezivanje u oblasti "zelene" tehnologije sa nekim velikim stranim proizvođačem automobila, posle sporazuma iz avgusta o razvoju hibridnih sistema sa američkom kompanijom "Ford".

"Tojota" i BMW zajedno prave ekovozilo?Japanski proizvođač automobila "Tojota" vodi razgovore sa nemačkom kompanijom BMW o saradnji u proizvodnji ekoloških automobila, objavio je japanski poslovni dnevnik "Nikei".

U okviru tog sporazuma nemačka kompanija bi isporučivala dizel motore za "Tojotina" vozila , dok bi "Tojota" podelila svoju tehnologiju za proizvodnju hibridnih automobila, prenela je agencija AFP.

To bi bilo drugo "Tojotino" povezivanje u oblasti "zelene" tehnologije sa nekim velikim stranim proizvođačem automobila, posle sporazuma iz avgusta o razvoju hibridnih sistema sa američkom kompanijom "Ford".

Portparol "Tojote" je ukazao da je izveštaj lista "Nikei" zasnovan na "špekulacijama" i odbio je da ga komentariše.

Prema predloženom sporazumu, BMW bi isporučivao dizel motore za putnička vozila "Tojote", najverovatnije srednje veličine od oko 2.000 č koji bi se prodavali u Evropi, ukazano je u članku.

BMW je krajem 2010. sklopio sporazum sa francuskom grupacijom "PSA Pežo Sitroen" o zajedničkom razvoju hibridnih sistema za subkompakt vozila.

"Tojota" nastoji da uz pomoć svojih hibrida poveća tržišni udeo u Evropi gde oko 60 odsto putničkih vozila pokreću dizel motori.

Očekuje se da tražnja dizel automobila poraste, budući da se takvi motori smatraju efikasnim načinom za smanjenje emisija ugljen-dioksida, a tehnološki napredak u toj oblasti je od ključnog značaja , s obzirom na pooštravanje regulative za emisije štetnih gasova.

Kako jak japanski jen umanjuje cenovnu konkurentnost "Tojotinih" hibrida, ta kompanija želi da poveća prodaju svojih dizel vozila putem dobavljanja dizel motora od BMW, naveo je "Nikei".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik